Duurzaam Wonen (BSO/A)

2de graad – 2de jaar – BSO / Arbeidsmarktfinaliteit
3de graad – 1ste en 2de jaar / BSO / Arbeidsmarktfinaliteit

Om door te stromen naar een job heb je een sterke praktische basis nodig. Dat betekent dat je op het einde van de rit alle vaardigheden in je moet hebben die een werknemer moet beheersen om mee te kunnen draaien in het gewone arbeidscircuit.

Je hebt natuurlijk ook een theoretische basis nodig om alles onder de knie te krijgen.

Verder maak je in onze BSO-richtingen vanaf de 3de graad ook echt kennis met de werkvloer via de verschillende stageperiodes. Stages in verschillende domeinen helpen je te kiezen welke weg je voor je verdere carrière wil inslaan.

DUURZAAM WONEN is een brede praktische opleiding met eerder weinig algemene vakken.
Handige leerlingen met interesse voor zowel techniek, mensen, groenbeheer als voor het verfraaien van woningen zitten hier op hun plaats.

Je leert uitvoerend werk verrichten op vlak van buiten- en binnenhuisinrichting. 
Concreet wordt zowel het plaatsen van tegels, schilderen, aanleggen van beplantingen en waterpartijen… als eenvoudige restauratie van meubelen aangeleerd.

Ook verwerf je technische kennis over huishoudelijke toestellen, de computer, de fiets, de auto…

In de 3de graad gaan de leerlingen 4 weken op stage in bedrijven/organisaties in de ruime regio. Op die manier worden ze nog beter voorbereid op het werkveld.

Voor leerlingen Duurzaam Wonen is er de mogelijkheid om na het 6de jaar een specialisatie te volgen via het CLW. Op die manier kunnen deze leerlingen ook hun diploma secundair onderwijs behalen.

De studierichting Duurzaam Wonen vindt plaats op onze campus in Wervik (futura Hellestraat). De praktijklessen vinden plaats in de ateliers van futura CLW (Menen). De praktijklessen worden georganiseerd op vaste dagen, zodat leerlingen zich niet tijdens de lesdag moeten verplaatsen.

OPGEPAST: Duurzaam Wonen wordt vanaf 1/9/2021 vervangen door de opleiding Schilderen en decoratie. Bij de hervormingen van het secundair onderwijs verdwijnt de studierichting Duurzaam Wonen.

Leerlingen die al gestart zijn in DW kunnen hun volledige traject afwerken. Leerlingen die willen instromen, kunnen dat vanaf het 2de jaar van de 2de graad (4 BSO).

Lessentabel: welke vakken krijg je?

De lessentabellen in de 2de graad Duurzaam Wonen (4de jaar) ziet er als volgt uit: 

 DW
Levensbeschouwing2
PAV6
Frans2
Lichamelijke opvoeding2
PV/TV Duurzaam wonen 18
Extra uren sportmix2

De lessentabellen in de 3de graad Duurzaam Wonen zien er als volgt uit:

 DW
Levensbeschouwing2
PAV6
Frans3
Lichamelijke opvoeding2
PV/TV Duurzaam wonen20
Stage (weken)4